הסדר טיעון במשפט הפלילי – יתרונות, חסרונות והשלכות
מהו הסדר טיעון?
הסדר טיעון הוא למעשה הסכמה בין התביעה הכללית לנאשם באמצעות עורך דינו, ורצוי שיהיה עורך דין פלילי מקצועי, במסגרת הליך פלילי שבו הנאשם מודה בעובדות מסוימות או בעבירה מופחתת במסגרת כתב האישום או כתב האישום המתוקן נגדו בתמורה להקלה בעונש או למחיקת חלק מסעיפי האישום.
לעיתים הסדר זה מכונה גם עסקת טיעון וזה נועד "לקנות" סיכון מחושב עבור הנאשם שלא מסתכן בהרשעה בסעיפי חוק חמורים מדי ו/או בענישה מחמירה מדי ,לצד חיסכון בזמן שיפוטי יקר והימנעות מהליך משפטי ארוך ומייגע.
סוגי הסדרי טיעון
ישנם שני סוגים עיקריים של הסדרי טיעון:
- הסדר טיעון עונשי – התביעה והנאשם מסכימים על העונש שיוטל, וההסכם מוצג לבית המשפט לאישור.
- הסדר טיעון הכולל תיקון עובדות או סעיפי אישום – במסגרתו התביעה משנה את כתב
האישום, לעיתים על ידי מחיקת עבירות חמורות יותר או הפחתת חומרת העובדות. הסדר כזה יכול לכלול גם הסכמה לעונש או טווח עונשי, או באופן של "טיעון פתוח", כלומר כל צד טוען לעונש באופן חופשי.
יתרונות עסקאות טיעון
- ייעול ההליך הפלילי – מפחית את העומס על בתי המשפט וחוסך משאבים ציבוריים.
- ודאות משפטית – לנאשם יש אפשרות להודות מראש בכתב אישום מקל יותר מהמקורי וגם לדעת מראש את עונשו הצפוי במקום להסתכן במשפט ממושך עם חשיפה לאפשרות של ענישה חמורה יותר.
- מניעת סבל לקורבנות ולמתלוננים – במקרים מסוימים, הסדרי טיעון יכולים למנוע מהם להעיד בבית המשפט ולחוות מחדש את האירועים הקשים.
חסרונות וביקורת נשמעת על הסדרי טיעון
- חשש מחוסר צדק – לעיתים, נאשמים חפים מפשע עלולים להסכים להסדר טיעון כדי להימנע מסיכון של עונש חמור במשפט מלא, בזמן שלתחושתם הם חפים מפשע.
- הקלה בעונש למבצעי עבירות חמורות – עלולה להוביל לתחושת חוסר צדק בקרב הקורבנות והציבור.
- פגיעה בערך הגילוי המלא של האמת – מאחר שהמשפט הפלילי לא נשמע במלואו "האמת המשפטית" נקבעת על בסיס ההסדר בלבד.
תפקיד בית המשפט בעסקאות טיעון
למרות שהתביעה והנאשם יכולים להגיע להסדר טיעון, בית המשפט אינו מחויב לאשרו. עליו לבחון אם ההסדר סביר, מידתי, ועומד בקריטריונים שאינם פוגעים באינטרס הציבורי. בתי המשפט מאשרים את רוב ההסדרים אך רשאים לסטות מהמלצת הצדדים אם הם סבורים שהעונש אינו הולם.
סיכום
הסדר טיעון הוא כלי מרכזי במערכת המשפט הפלילית, המאפשר לנאשם יכולת לשקול סיכונים וסיכויים בלנהל ההליך הפלילי עד סופו תוך הסתכנות בהרשעה וענישה מחמירה או לבחור לקבל החלטה בלקיחת אחריות מלאה או חלקית על מעשיו ולצמצם סיכון עתידי הצפוי לו, זאת לצד הפחתת העומס על בתי המשפט ושיפור היעילות המשפטית. עם זאת, הוא מעורר דילמות אתיות ומשפטיות, ולכן חשוב לאזן בין הצורך בייעול ההליכים לבין עשיית צדק לכל הצדדים המעורבים. היעזרות בשירותי עורך דין פלילי מקצועי ומנוסה תסייע מאד לנאשם לקבל ההחלטה האופטימלית אם לבחור בדרך של הסדר טיעון או לנהל את ההליך הפלילי באופן מלא ולהשאיר ההחלטה לבית המשפט.
משרדנו הוא בעל ניסיון עצום בליווי וייצוג נאשמים בהליך הפלילי ולרבות במו"מ לקבלת הסדר טיעון מיטבי עבור הנאשם.
עורך דין פלילי אדי אבינועם – ייעוץ, ליווי וייצוג נאשמים בנושא מו"מ לקבלת הסדר טיעון מיטבי עבור הנאשם.
פנו אלינו לייעוץ בנושא מו"מ לקבלת הסדר טיעון מיטבי .
אין במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי.